AMFOREAS WELLNESS ESTATE

Άρθρα

Βασικές Αρχές Θρέψης Σώματος και Νου: 6 τρόποι ενίσχυσης του μεταβολισμού

Τα παλιά νεά…

Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, πολλές και πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σχετικά με το βάρος, την εικόνα που έχει για το σώμα μας, επαναλαμβανόμενες δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, σύγχυση όσον αφορά στην επιλογή τροφών, και πολλές ακόμα ανεπιθύμητες συνήθειες σε σχέση το φαγητό.  Ως αποτέλεσμα η ποιότητα της ζωής μας υποβιβάζεται και λόγω των σωματικών προβλημάτων, μα και των σχετικών αρνητικών συναισθημάτων, δεν μπορούμε να χαρούμε τη ζωή στο εδώ και το τώρα, μα και να βρούμε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν.

Μερικά στατιστικά που αποτυπώνουν το μέγεθος του θέματος:

  • Περίπου το 98-99% των ατόμων που χάνουν βάρος, το ξαναπαίρνουν μέσα στον επόμενο χρόνο ή συντομότερα.
  • Κατά μέσο όρο, το 90% των γυναικών είναι δυσαρεστημένες από το σώμα τους.
  • Σε μια σχετική δημοσκόπιση, το 97% των γυναικών παραδέχτηκαν ότι τουλάχιστον μια φορά την ημέρα σκέφτονται ότι μισούν το σώμα τους!
  • Η πλειοψηφία των γυναικών κάνουν κατά μέσο όρο 13 αρνητικές σκέψεις για το σώμα τους την ημέρα, με πολλές να ξεπερνούν τις 100.
  • Σε μια έρευνα με κορίτσια 3-6 ετών, περίπου το 50% ανησυχούσαν μην παχύνουν, και το 30% είχε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις για να αλλάξουν κάτι στο σώμα τους!

Οι περισσότερες, -οι από εμάς έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι η σωστή διατροφή είναι απλά η λειτουργία του να τρώμε το σωστό φαγητό και να παίρνουμε τα σωστά συμπληρώματα.

Φυσικά, αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπάρχουν κι άλλες σημαντικές παράμετροι σε αυτή την εξίσωση. 

Το τι τρώμε είναι μόνο η μισή αλήθεια της σωστής διατροφής. Η άλλη μισή έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε ως αυτοί που τρώμε.

Πιο συγκεκριμένα, τι σκεφτόμαστε, τι αισθανόμαστε, τι πιστεύουμε, τα επίπεδα άγχους, χαλάρωσης, ευχαρίστησης και επίγνωσης που βιώνουμε, η προσωπική μας ιστορία, όλα αυτά έχουν μια πραγματική, ισχυρή και αποδεδειγμένη επιρροή στον τρόπο που μεταβολίζουμε την τροφή μας, μα και την ίδια τη ζωή!

και τα καλά νέα!

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον μεταβολισμό και τη διατροφική μας κατάσταση δυναμικά, χωρίς καμία μεταβολή αρχικά σε αυτά που τρώμε, παρά μόνον αλλάζοντας εμάς ως αυτοί που καταναλώνουν την τροφή.

Στα 35 χρόνια εμπειρίας του Αμερικανικού Ινστιτούτου της Ψυχολογίας της Διατροφής, έχουν παρατηρηθεί ριζικές αλλαγές σε συμβουλευόμενους και σπουδαστές σε σχέση με το βάρος, την υπερφαγία, και μια μακρά λίστα καταστάσεων υγείας, όταν ξεκίνησαν να εφαρμόζουν απλές αρχές της ψυχολογίας της βρώσης. Αυτές οι πρακτικές έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν το μεταβολισμό μας για πάντα και να μας χαρίσουν μια νέα σχέση με το σώμα και τη ζωή, μέσω της αποδοχής, της αυτοφροντίδας, της ουσιαστικής θρέψης του σώματος και της ψυχολογίας μας.

Και ιδού! Οι έξι απρόβλεπτοι τρόποι ενίσχυσης του μεταβολισμού μας! Είναι αξιοσημείωτο ότι κανείς από αυτούς δεν απαιτεί δίαιτα ή άσκηση. Και το καλύτερο απ’ όλα, πρόκειται για κάτι που μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα για να ξεκινήσουμε να αλλάξουμε τη σχέση μας με το φαγητό, έτσι ώστε να γίνει μια πηγή θρέψης, ζωντάνιας και χαράς.

1. Η μεταβολική δύναμη της χαλάρωσης

Είναι εντυπωσιακό το πως το άγχος, ο φόβος, η αγωνία, ο θυμός, η κριτική, ακόμα και ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος, μπορούν κυριολεκτικά να προκαλέσουν τη φυσιολογία του άγχους στο σώμα.

Αυτό σημαίνει ότι παράγουμε περισσότερη κορτιζόλη και ινσουλίνη, δύο ορμόνες που δίνουν σήμα στο σώμα να αποθηκεύει λίπος. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, όταν είμαστε αγχωμένοι μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες.

Παρόλ’ αυτά, αυτό που είναι ακόμα περισσότερο απίστευτο, είναι ότι καθώς μαθαίνουμε να γελάμε περισσότερο, να αφηνόμαστε στη ζωή και να αναπνέουμε πιο βαθιά, το σώμα αποκτά τη φυσιολογία της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

Δοκίμασε να πάρεις 5-10 βαθιές διαφραγματικές αναπνοές πριν ξεκινήσεις να τρως. Νιώσε το σώμα σου να ηρεμεί και την προσοχή σου να συγκεντρώνεται στη λήψη της τροφής που σου δίνει τη δύναμη να συνεχίσεις την ημέρα σου.

Σε αυτή την κατάσταση, δημιουργούμε τον ιδανικό καθημερινό μεταβολισμό και καύση θερμίδων. Πάρα πολλοί άνθρωποι υιοθετούν αγχωτικές μεθόδους απώλειας βάρους- δίαιτες που είναι αδύνατον να τις ακολουθήσουν, υπερβολικά εντατικά προγράμματα άσκησης, άγευστα φαγητά, διατροφικά πλάνα με υπερβολικά χαμηλά λιπαρά- όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν το είδος της χημείας του άγχους το οποίο σιγουρεύει ότι το λίπος, όχι μόνο παραμένει στη θέση του αλλά και αυξάνεται.

2. Η μεταβολική δύναμη των θετικών συναισθημάτων

Μπορείς να θυμηθείς τι συμβαίνει όταν τρως έχοντας αγωνία ή άγχος για κάτι; Πολλοί αναφέρουν συμπτώματα όπως δυσπεψία, κράμπες στο στομάχι, αέρια, και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Υπό καθεστώς άγχους, το σώμα μας αυτόματα βρίσκεται σε κατάσταση επιβίωσης, “παλεύω ή τρέχω να σωθώ”.

Αυτό το χαρακτηριστικό του νευρικού συστήματος αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, ως ένας ευφυής μηχανισμός ασφάλειας για να μας προστατεύει από γεγονότα που απειλούν την ζωή και την ακεραιότητά μας. Από τη στιγμή που ενεργοποιείται ο μηχανισμός του άγχους , κάτι πολύ ενδιαφέρον συμβαίνει- οι λειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος καταστέλλονται.

Είναι κατανοητό ότι όταν προσπαθείς να αποφύγεις ένα γορίλα, δεν χρειάζεται να καταναλώνεις ενέργεια για να χωνέψεις το πρωινό σου!

Υπό καθεστώς άγχους, όλη η μεταβολική ενέργεια του σώματος κατευθύνεται στην επιβίωση. Έτσι, μπορεί να τρως το πιο υγιεινό φαγητό που υπάρχει, αν όμως δεν βρίσκεσαι στη ιδανική κατάσταση για τη χώνευση και την απορρόφηση των θρεπτικών- που τυχαίνει να είναι η ηρεμία- κυριολεκτικά και μεταβολικά δεν λαμβάνεις τη θρεπτική αξία του γεύματός σου.

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους που μπορούμε να ηρεμήσουμε είναι να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για τα θετικά πράγματα στη ζωή μας. Να εστιάσουμε σε αυτά που μας πάνε καλά και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Όπως διαλέγουμε τις τροφές που τρώμε, έτσι μπορούμε να επιλέγουμε και την ευτυχία. Κι όταν επιλέγουμε να είμαστε ευτυχισμένοι , το σώμα ηρεμεί και χαλαρώνει και, αντί για τη χημεία “πάλης ή φυγής”, αποκτούμε την ιδανική κατάσταση λειτουργίας του μεταβολισμού.

Πάρα πολλοί από εμάς ξεχνάμε να κάνουμε τα απλά πράγματα που γνωρίζουμε ότι θα μας δημιουργήσουν χαρά και ευτυχία.

Πρόκειται για μια καθημερινή πρακτική κι αφορά στα “μικρά πράγματα”. Τον τρόπο που “ανεβάζουμε” τους άλλους, που τους λέμε ευγενικά λόγια, όταν κάνουμε καλές πράξεις, μια ζεστή αγκαλιά με τους αγαπημένους μας, όταν χαμογελάμε λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη χώνευση, καύση θερμίδων και μεταβολική λειτουργία.

3. Η μεταβολική δύναμη της παρουσίας και της επίγνωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε παραπάνω, νομίζουν ότι έχουν πρόβλημα θέλησης. “Μονάχα εάν ελέγξω την όρεξή μου, θα σταματήσω να έχω τόσο αδύναμη θέληση και θα ξεκινήσω να χάνω βάρος”.

Κι όμως- υπάρχουν και καλά νέα- δεν έχετε πρόβλημα θέλησης. Το πρόβλημα αυτών που τρώνε παραπάνω είναι ότι, λόγω της μεγάλης ταχύτητας του σύγχρονου τρόπου ζωής, στην πραγματικότητα δεν θρέφονται, όταν τρώνε.

Το θέμα είναι ότι δεν είμαστε πάντα πλήρως παρόντες κατά τη διάρκεια του γεύματος, έχοντας επίγνωση της γεύσης του, τρώγοντας το αργά, ή απλά να νιώθουμε καθώς τρώμε ότι η τροφή μας θρέφει.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος, ο οποίος απαιτεί γεύση κι ευχαρίστηση, χάνει μια θεμελιώδη φάση της διατροφικής εμπειρίας. Κυριολεκτικά πιστεύει είτε ότι δεν φάγαμε καθόλου, είτε ότι δεν φάγαμε αρκετά- και φωνάζει “Πεινάω!”

Επομένως, μπορείς να μειώσεις δραματικά την ποσότητα του φαγητού που τρως σε αυτή που πραγματικά χρειάζεται το σώμα σου, αυξάνοντας την επίγνωση και την παρουσία σου σε κάθε γεύμα.

Αυτό σημαίνει να μειώσεις αυτά που σε αποσπούν όταν τρως, να μην κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να απολαμβάνεις το φαγητό, την παρέα, τη συζήτηση, τη συνολική εμπειρία της βρώσης. Η επίγνωση κυριολεκτικά ενδυναμώνει το μεταβολισμό σου και δημιουργεί την ιδανική φυσική ρύθμιση της όρεξής μας.

4. Η μεταβολική δύναμη της χαμηλής ταχύτητας

Μια θεμελιώδες ερώτηση στα πλαίσια στην Ψυχολογίας της Βρώσης σχετικά με τη διατροφή είναι “Τρως γρήγορα, μέτρια ή αργά;”

Εάν η απάντηση είναι “γρήγορα”, τότε ήρθε η στιγμή για μια αναθεώρηση. Και αυτό γιατί η πράξη της γρήγορης βρώσης θεωρείται στρεσογόνα από το σώμα.

Οι άνθρωποι δεν είναι βιολογικά προγραμματισμένοι για γρήγορη βρώση. Όταν τρώμε βιαστικά, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση άγχους, με αποτέλεσμα την μειωμένη πέψη, μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών, αυξημένη αποβολή θρεπτικών, μειωμένη καύση θερμίδων και αυξημένη όρεξη.

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε κυριολεκτικά να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας απλά τρώγοντας πιο αργά.

Φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι που τρώνε γρήγορα, βρίσκουν πολύ προκλητικό το να χαμηλώσουν ταχύτητα.

Δοκίμασέ το- να φας όχι απλά πιο αργά, αλλά πιο αισθησιακά με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, νιώσε τη θρέψη που σου προσφέρει η τροφή, νιώσε τις αισθήσεις που προσφέρει η διαδικασία της βρώσης, τη γεύση, την όραση, την αφή, την όσφρηση…

Μπορεί να φαίνεται και να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά εάν συνεχίσεις για μερικές εβδομάδες, θα δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια η οποία έχει τη δύναμη να αλλάξει δραματικά το μεταβολισμό σου.

5. Η μεταβολική δύναμη της ευχαρίστησης

Υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει διδαχθεί να πιστεύει ότι η ευχαρίστηση είναι κάτι παροδικό κι επιπόλαιο- κι όμως, στην πραγματικότητα, πρόκειται για απαίτηση της βιολογίας μας.

Όλοι οι οργανισμοί στον πλανήτη μας- τα λιοντάρια, οι σαύρες, οι αμοιβάδες, οι άνθρωποι, είναι προγραμματισμένοι, στο πιο πρωτόγονο επίπεδο του νευρικού συστήματος, να επιδιώκουν την ευχαρίστηση και να αποφεύγουν τον πόνο. Όταν τρώμε μηχανικά, ο εγκέφαλος μας οδηγεί να ψάχνουμε την ευχαρίστηση μέσω της υπερφαγίας.

Και το χειρότερο, εάν είμαστε αγχωμένοι καθώς τρώμε, η υπερβάλλουσα κορτιζόλη στο σύστημά μας μπορεί να μας απευαισθητοποιήσει στην ευχαρίστηση- έτσι ώστε να χρειάζεται να τρώμε περισσότερο φαγητό για να πάρουμε την ευχαρίστηση που ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να επιδιώκει.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: εάν επιθυμούμε περισσότερη ευχαρίστηση από την τροφή μας, δεν χρειάζεται να φάμε λίγο ακόμα παγωτό.

Απλά ας αναπνεύσουμε, ας ηρεμήσουμε, ας απολαύσουμε, ας δώσουμε προσοχή σ’ αυτό που κάνουμε, και το σώμα αυτόματα θα εμπειρευτεί την ευχαρίστηση που επιδιώκει.

Και τα εξαιρετικά νέα είναι ότι εφόσον η ευχαρίστηση δρα καταλυτικά στο να είμαστε ήρεμοι, στην πραγματικότητα πυροδοτεί τη χώνευση και την αφομοίωση των τροφών.

6. Η μεταβολική δύναμη της αποβολής των τοξικών πεποιθήσεων σχετικά με τη διατροφή

Τέλος, πολλοί από εμάς έχουμε υιοθετήσει τοξικές πεποιθήσεις σχετικά με τη διατροφή, οι οποίες είναι τόσο βλαβερές και εξουθενωτικές όσο κάθε άλλη τοξίνη στο φαγητό μας. Εντυπωσιακά συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Το φαγητό είναι εχθρός”

Το φαγητό με παχαίνει”

Τα λιπαρά στο φαγητό γίνονται λίπος στο σώμα μου”

Η όρεξή μου είναι ο εχθρός”

Μόλις αποκτήσω το τέλειο σώμα, θα είμαι ευτυχισμένος”

Σου ακούγεται κάτι από όλα αυτά οικείο; Τέτοιου είδους πεποιθήσεις, ενώ ίσως να φαίνονται αθώες, στην πραγματικότητα μπορούν να δημιουργήσουν μια σχέση με το φαγητό και τον εαυτό που είναι γεμάτη ένταση και ταλαιπωρία.

Σκέψου το- αν πιστεύουμε ότι “το φαγητό είναι ο εχθρός”, τότε βρισκόμαστε υπό διαρκές καθεστώς άγχους όποτε τρώμε, ή έστω σκεφτόμαστε το φαγητό.

Ένας τόσο ισχυρός στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να προκαλέσει όλες τις συνέπειες του άγχους- επιβεβλημένη καταστολή του γαστρεντερικού συστήματος, μειωμένη δυνατότητα καύσης θερμίδων, και μια εσωτερική κατάσταση, η οποία σπάνια είναι γαλήνια.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο του νου μας, και να παρατηρήσουμε τις τοξικές διατροφικές πεποιθήσεις που φέρουμε, οι οποίες μπορεί να μας προκαλούν αγωνία και να διακυβεύουν το μεταβολικό δυναμικό μας.

Πρόκειται για μια καθημερινή πρακτική- η παρατήρηση των εσφαλμένων πεποιθήσεων, καθώς ξεπηδούν στη σκέψη μας και η επιλογή άμεσα να δώσουμε στον εγκέφαλό μας μια πιο χρήσιμη και περισσότερο γενναιόδωρη σκέψη πάνω στην οποία να εστιάσει.

Eυελπιστώ ότι έγινε φανερό ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στην καλή διατροφή από αυτή καθ’ αυτή την τροφή. Φέρνουμε όλη μας την ύπαρξη στο τραπέζι κάθε φορά που τρώμε- τις ελπίδες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα δράματα και τα όνειρά μας.

Και όσο περισσότερο το διατροφικό μας μενού περιλαμβάνει:

  • τη βιταμίνη Η – Ηρεμία,
  • τις βιταμίνες Ε – Ευχαρίστηση & Ευγνωμοσύνη,
  • τη βιταμίνη B – Βραδύτητα, και
  • τη βιταμίνη Α- Αγάπη

τόσο περισσότερο θρέφουμε κυριολεκτικά τον εαυτό μας σε κάθε επίπεδο.

Και τώρα, η σειρά σου…

Όσο πιο σύντομα τελειώσουμε τη μάχη μας με το φαγητό, το σώμα και το βάρος μας, τόσο πιο σύντομα μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, και να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμη που μας είναι διαθέσιμη στο να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Δυναμική Ψυχολογία της Βρώσης είναι μια θετική, ενδυναμωτική και μεταμορφωτική προσέγγιση της σχέσης μας με την τροφή κι αφορά οποιονδήποτε τρώει.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει μια μοναδική, συναρπαστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη σχέση με την τροφή και το σώμα, και η Δυναμική Ψυχολογία της Βρώσης αναγνωρίζει τη θεμελιώδη σημασία αυτής της σχέσης.

Η σχέση μας με το φαγητό έχει σημαντικά μαθήματα να μας διδάξει, εάν επιλέξουμε να ακούσουμε.

Η Δυναμική Ψυχολογία της Βρώσης αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με το φαγητό είναι στενά συνδεδεμένες με άλλους θεμελιώδεις τομείς της ζωή μας- σχέσεις, οικογένεια, εργασία, σεξουαλικότητα, πνευματικότητα, την ανάγκη μας για νόημα και εκπλήρωση, και πολλά άλλα.

Και βλέπει τις προκλήσεις μας με το φαγητό, το σώμα, το βάρος και την υγεία μας, όχι σαν ενδείξεις ότι είμαστε προβληματικοί, αλλά σαν σημαντικές ευκαιρίες αυτογνωσίας και ολοκλήρωσης.

Στον Αμφορέα παρέχονται εισαγωγικές ομιλίες κι ομαδικά ή ατομικά εργαστήρια για τις Βασικές Αρχές Θρέψης Σώματος και Νου από την Ελένη Πότνια Σκρέκου, πιστοποιημένη Σύμβουλο Διατροφής από το Ινστιτούτο για την Ψυχολογία της Διατροφής.